Duke University, Durham, North Carolina

Quennell Rothschild & Partners designed new campus spaces at Duke University in conjunction with planning for a major store and office building and a new 300-car parking garage. The landscape architecture plan creates a new quadrangle adjacent to the historic chapel, provides a new bus plaza, and brings order to pedestrian circulation routes. Building on the spatial character of historic areas of the campus, the plan transforms what had previously been “pass-through” landscapes into outdoor “rooms”, each with a distinct identity.

Quennell Rothschild & Partners subsequently designed sitework for the parking garage and bus plaza, as well as restoration of woodlands near the chapel and Bryan Student Union. The plan works with the topography of the sloping site to solve complex access requirements for service facilities, multi-level garage entrances, and building entrances.  ADA-compliant pedestrian access to three levels of the garage and to the student union is provided. Special care was taken to preserve existing trees in the riparian woodland zone adjacent to the new facility, and 86 new trees—all natives–were planted.

  • Duke_01 gray